Törökbálinti Sport
Menü
 
TTC Labdarúgás (NB III)
 
TTC Női Kézilabda (Bp.I/B)
 
TTC-Yama Karate Klub
 
TTC Cselgáncs
 
TTC RSG
 
TTC Sakk
 
TTC Ijászat
 
TTC Extrémsport
 
TFC Labdarúgás (BLSZ III)
 
Törökbálint Focisuli
 
Elite Basket (NB I/B)
 
TÉTE Futás
 
Linkek
 
Látogatók
Indulás: 2008-08-17
 
Szerzői jogok

A www.balintisport.hu teljes tartalmát szerzői jogok védik!

 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Íjászat

Az íjászat

 
 
Az íj egyike, a legrégebben használt fegyvereknek. Az első emlékek a pattintott kőkorszakból valók. A Pireneusokban feltárt Altamira-barlang az első, ahol az íjászat barlangrajzok formájában feltűnik. A rajzokon az íjat és a nyílvesszőt, mint a vadászat eszközeit mutatja be. 

 

 Az őskori íjak felépítése rendkívül egyszerű volt. Rendszerint fából, csontokból készült egyenes darabok voltak, melyeken az ideget állati inakból készítették. Az őskori kultúrákban már nemcsak vadászatra és az állatok elleni önvédelemre alkalmazták, hanem harci eszközként is megjelent az íj és nyílvessző.

 

 A középkorra tehető az íjászat sportággá szelídülése.  

 

 Ma, ha valaki az íjászatot választja sportágként, és meg akarja tanulni azt, az alapoknál kell elkezdeni. Ez közhelynek tűnik, pedig semmi sem olyan egyszerű, mint az első ránézésre tűnik. Nagyon fontos, hogy az alapfogalmakat mindig szakképzett edző segítségével sajátítsa el a gyermek, de az édesapja se kezdjen bele az íjászatba, amíg el nem magyarázta neki egy edző az alapfogalmakat.

 

 Gyerekeknél az íjászat egy nagyszerű játék, csak az a fontos, hogy tudjon összpontosítani. Nem mindenki alkalmas íjásznak.  Azonban létezik olyan gyerek is, aki nem igazán volt képes koncentrálni, de az íjászat „kedvéért” megtanulta és most igen eredményes versenyző lett belőle. Ebből az következik, hogy nagyon fontos a személyiség-fejlesztés szempontjából is ez a sport.

 

 Gyermekek 10 éves kor körül jöhetnek először kipróbálni a sportágat. Azért nem korábban, mert a koncentrálás hosszabb időintervallumban, kisebb korban még igen megerőltető. Ilyenkor sok játékot, futást, úszást kell inkább beilleszteni a kisdiákok programjába. Lényeges szempont, hogy ne azért jöjjön a fiú vagy lány edzésre, mert „kötelező”, hanem azért mert érdeklődik az íjászat iránt. A motiváció nagyon fontos mindenkinek ahhoz, hogy jól megtanulja ezt a nagyon szép sportágat.

 Teljesen mindegy, hogy a versenyző majd az olimpiai reflex-íjat, az ősi csupasz íjat, vagy a csigás kategóriájú íjat választja, mindegyik esetében a lényeg azonos. Teljesítményképes tudássá kell fejleszteni az íjászat alapjait.

 

 Természetesen a gyerekek játékos formában sajátíthatják el az íjászatot úgy, hogy közben megtanulják annak minden fogását.

 

 10 évestől 16 éves korig foglalkozunk elsősorban a gyerekekkel. Ez a kor az, amikor leginkább fogékonyak a kicsik az újdonságra, leghamarabb tanulják meg egyebek mellett az íjászatot is.

 

 
Hírdetések

 
Kép galériák
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 

A lelki bántalmazás nem menõ dolog ---->Night Flower Blog    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL * NE FÉLJ, CSAK HIGYJ!    *****    FARKASMETAL-Lakatos munka-Haidekker kapu-haidekker kerítés-FARKASMETAL-Lakatos munka-Hullámrács-FARKASMETAL-Lakatosmunka    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Emberek, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok, démonok, bukott angyalok - Titkok, szerelmek, hatalmi játszmák.    *****    ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - RPG FÓRUM :)    *****    "Az írás a maradék örömök egyike." - Írni szeretõ emberek közössége, akik együtt alkotnak egy fiktív világban. - ROSE    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia